Πολλοί καταναλώνουν  αλκοόλ σε καθημερινή βάση, αλλά είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τι πεινούνε. Μεγάλη ποικιλία σε ποτά παγκοσμίως με την χώρα και την περιοχή να παίζει καθοριστικό ρόλο στη φήμη, στο είδος και στην ονομασία του ποτού και πολλά αποστακτήρια μικρά και μεγάλα, βέβαια είναι πολλά και τα παράνομα που υπάρχουν ανά περιοχές για την εγχώρια κατανάλωση η για την παραγωγή ποτών «μπόμπες», με μεγάλο κίνδυνο της ποιότητας της αλκοόλης που εμπεριέχουν.

Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά για ένα από τα αγαπημένα ποτά που απολαμβάνουν οι άντρες και αρκετές γυναίκες πλέον . Αυτό είναι το Ουίσκι.

Το ουίσκι είναι γνωστό σαν το Σκωτσέζικο ποτό με μεγάλη φήμη της παραγωγής του σε εκείνο το μέρος. Πραγματικά οι Σκοτσέζοι είναι οι πρώτοι που παρήγαγαν αυτό το ποτό αιώνες πριν το 1494, και έτσι φυσικά περνώντας τα χρόνια ήρθαν και προσπάθησαν και άλλοι. Είναι ακόμα μια «εφεύρεση» για ιατρικούς λόγους και λόγους θεραπείας που είχε κατάληξη να παράγετε για την απόλαυση.

Πλέον πολλές χώρες παράγουν καταπληκτικά ουίσκι και είναι πολλά τα αποστακτήρια και πολλές οι τεχνικές και οι συνταγές στα αποστάγματα.

Πέραν της Σκοτίας η γειτονική  Ιρλανδία παράγει Ουίσκι, ο Καναδάς και η Αμερική. Στην Αμερική έχουν κάποιες παραλλαγές με συστατικά πέραν του σιταριού, το καλαμπόκι και την βρόμη γνωστά με τις ονομασίες Bourbon και Rye.

Η Ιαπωνία με εξαιρετικά ουίσκι επίσης έχει μπει δυνατά στο “παιχνίδι” τα τελευταία χρόνια με τα δύο πιο διαδεδομένα της αποστακτήρια, το Νikka και το Suntory Yamazaki με τιμές «χρηματιστήριου». Έτσι είναι τα συλλεκτικά, η τιμή τους διαμορφώνετε αναλόγως την ζήτηση και την δυσκολία απόκτησης και εύρεσης του προϊόντος. Κάποιες ακόμα χώρες που παράγουν ουίσκι είναι η Αυστραλία, η Σουηδία αλλά και η Γερμανία.

Στην Ελλάδα πλέον θα βρεις πολλά από αυτά σε διάφορες μεγάλες κάβες.

Κάντε τις δοκιμές σας και θα βρείτε τι σας ταιριάζει και τι σας αρέσει!