Μια situationship είναι μια ρομαντική συμφωνία που υπάρχει πριν να καθοριστεί η φύση της σχέσης. Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι βρίσκεσαι και εσύ σε situationship.

Δεν υπάρχει φυσική εξέλιξη ή ανάπτυξη

Εάν αισθάνεσαι ότι δεν σημειώνεται πρόοδος στη σχέση σου, μάλλον ήρθε η ώρα να ελέγξεις τη φύση της. Σε μια situationship το άτομο του ενδιαφέροντός σου, δεν ενσωματώνεται σε άλλες κοινωνικές σου σχέσεις.

Οι μακροχρόνιες αυτού του τύπου σχέσεις, συχνά δεν είναι πολλά υποσχόμενες γιατί συχνά υποδηλώνουν την έλλειψη επιθυμίας τουλάχιστον ενός συμβαλλόμενου μέρους, να μεταφέρει τη σχέση σε μια διαφορετική, πιο αφοσιωμένη κατάσταση.

Σε μια situationship εμπλέκεται κάποιος άλλος (ή πολλοί άλλοι)

Αν ανακαλύψεις ότι το άτομο του ενδιαφέροντός σου έχει ρομαντική/σεξουαλική σχέση με ένα ή περισσότερα άλλα άτομα, μπορεί να βρίσκεσαι σε μια situationship. Ακόμα και μέσα σε ένα μη μονογαμικό ζευγάρι, θα υπήρχαν σαφή και καθορισμένα όρια, έτσι ώστε όλα τα μέρη να μένουν ενημερωμένα και να μπορούν να συναινέσουν στα όρια της σχέσης.

Κάνεις μόνο βραχυπρόθεσμα ή σχέδια της τελευταίας στιγμής

Οι άνθρωποι σε σχέσεις κάνουν σχέδια εβδομάδες, μήνες, μερικές φορές και χρόνια νωρίτερα. Οι άνθρωποι σε μια situationship λειτουργούν σε ωριαία και καθημερινή, χρονική κλίμακα. Βρίσκεσαι σε μια situationship, όταν δε σε προσκαλούν να συναντήσεις φίλους και οικογένεια και δεν είναι δεδομένο ότι θα δείτε ο ένας τον άλλον το σαββατοκύριακο ή σε διακοπές. Τα ραντεβού σας γενικά, δεν είναι προτεραιότητα.

Σε μια situationship δεν υπάρχει συνέπεια

Ένα δομικό στοιχείο μιας σχέσης, είναι ότι μπορείς να βλέπεις και να μιλάς με το ταίρι σου τακτικά. Αυτό είναι ένα στοιχείο που λείπει από μια situationship. Δεν θα βρεθείτε 3 φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα. Ακόμα και αν συμβεί κάτι τέτοιο, μην περιμένεις να συμβεί το ίδιο και την επόμενη.

Βαριέσαι
Η έρευνα δείχνει ότι το να κάνεις νέα και διαφορετικά πράγματα διεγείρει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, πλημμυρίζοντάς τον με χημικές ουσίες (ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη), που σε κάνουν να νιώθεις χαρούμενη. Αυτό το νευρολογικό σύστημα ανταμοιβής τυχαίνει να είναι το ίδιο μέρος του εγκεφάλου που ενεργοποιείται στα πρώτα στάδια της ρομαντικής αγάπης.

Κάθε ειδικός σχέσεων θα σου πει ότι το να διατηρείς μια σχέση ζωντανή, σημαίνει να έχεις συνεχώς νέες εμπειρίες με τον σύντροφό σου. Αλλά σε μια situationship πιθανότατα θα κάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά – Netflix and chill.

Πλεονεκτήματα
Είναι μια ευκαιρία για αυτο-ανάπτυξη. Τα άτομα μπορεί να προσπαθούν να εξερευνήσουν τα ραντεβού και τις σχέσεις γενικά και θέλουν να μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν ρομαντικά.
Τα άτομα έχουν την ελευθερία να λαμβάνουν αποφάσεις και να εξερευνούν τα πάθη τους χωριστά από κάποιο άλλο άτομο.
Μια situationship επιτρέπει την οικειότητα χωρίς δέσμευση.
Mπορεί να είναι ένας βολικός τύπος σχέσης για συγκεκριμένα κεφάλαια στη ζωή των ανθρώπων.
Μειονεκτήματα
Τα άτομα σε μια situationship δεν λαμβάνουν συνεπή και σταθερή υποστήριξη.
Μπορεί να γίνεις συναισθηματικά ευάλωτη
Όλα είναι τόσο διφορούμενα
Μπορεί να υπάρχουν πολλές στιγμές σύγκρουσης