Όταν μιλάμε για Ελβετικά  ρολόγια κατευθείαν ο νους μας πάει στην βασίλισσα με στο στέμμα… μα πια άλλη?…την ROLEX.

Για όσους δεν ξέρουν η εταιρεία ξεκίνησε από το Λονδίνο της Αγγλίας το 1905 και μετά από λίγα χρόνια μεταφέρθηκε στην Γενεύη της Ελβετίας. Πλέον ανήκει σε έναν όμιλο επιχειρήσεων με επενδυτικές εταιρίες και μέρος αυτού έχει το Ελβετικό δημόσιο. Η εταιρεία παράγει περίπου 800.000 ρολόγια τον χρόνο και πλέον μεγάλο ποσοστό των ρολογιών είναι δυσεύρετα. Πολλά από τα μοντέλα της ROLEX πωλούνται ακριβότερα από την αρχική τιμή καταλόγου της «με καπέλο» που λένε, και έχει δημιουργηθεί από τους επιτήδειους της αγοράς τεχνίτη έλλειψη για αισχροκέρδεια. Να αναφέρω πως ρολόγια της εταιρείας παλαιά και μεταχειρισμένα που ανήκουν στην ιστορία της ωρολογοποιίας πωλούνται σε συλλέκτες εξωπραγματικά ποσά. Ένα τέτοιο ρολόι είναι το Daytona Paul Newman edition το οποίο ξεκινάει από τις 200.000€ και μπορεί να φτάσει και κάποια εκατομμύρια.

Το ρολόι Rolex Daytona του 1968 που φόραγε ο ίδιος ο Paul Newman δημοπρατήθηκε στην Νέα Υόρκη για 17,5 εκατομμύρια δολάρια το 2017 και κατέχει το ρεκόρ τιμής σε ρολόι  μέχρι και σήμερα σε δημοπρασία. Η Rolex μέχρι πρότινος δεν ανήκε στις Ελβετικές εταιρείες υψηλής ωρολογοποιίας, είχε απλούς μηχανισμούς απροβλημάτιστους βέβαια και αξιόπιστους χρονογράφους, οι περισσότεροι μηχανικοί κουρδιστοί παλιότερα και οι νεότεροι αυτόματοι με κίνηση και κάποιοι  μπαταρίας. Πλέον η εταιρεία έχει διευρύνει την γκάμα της με πολλά μοντέλα σε διάφορα μεγέθη και στυλ, έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια σύνθετους μηχανισμούς, χρησιμοποιεί  μέταλλα όπως ατσάλι, χρυσό και πλατίνα, τοποθετεί  διαμάντια και πολύτιμες πέτρες χρωματιστές και υπάρχει επιλογή σε μεγάλη γκάμα από bracelet και λουράκια διάφορων υλικών.

Εάν κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα τέτοιο ρολόι θα του έλεγα πως είναι ευκαιρία να έχει ένα πολύ καλό ρολόι για την ώρα, ένα κόσμημα πάνω του… αλλά και μία σωστή επένδυση στο χρηματοκιβώτιο ή στην θυρίδα του εφόσον δεν χάνει ποτέ και κάθε χρόνο υπάρχει αύξηση των επίσημων τιμών από 3 έως και 10%.