Εάν σου αρέσουν τα ταξίδια, έχεις χρόνο και  χρήματα πρέπει να ταξιδέψεις στην Κούβα… Δεν σου λέω να επισκεφτείς το μέρος… αλλά να ταξιδέψεις. Είναι ο ορισμός του “ταξιδεύω” η χώρα αυτή, το όμορφο αυτό νησί της Καραϊβικής!

Είναι μια πραγματική μηχανή του χρόνου, ένα μέρος που με τις εικόνες του  σε πηγαίνει πίσω σε μια άλλη εποχή που ίσως δεν έζησες, τις δεκαετίες του ’50, ‘60 και του ’70.

Σπίτια χρωματιστά, πλακόστρωτα στενά, πλατείες και Αμερικάνικα αυτοκίνητα αντίκες που ξεμείναν πριν από το embargo.

Τοπία μαγικά, άγρια φύση, τεράστιοι φοίνικες και ατέλειωτες παράλιες με λευκή άμμο και καταγάλανα νερά.

Κόσμος πολύ φιλικός και χαμογελαστός, με διάθεση να σε εξυπηρετήσει περιμένοντας ένα μικρό φιλοδώρημα για να ζήσει σε αυτό το καθεστώς του κουμμουνισμού που ισχύει  μέχρι και σήμερα. Πολύ φτώχεια, αλλά ο τουρίστας είναι Βασιλιάς.

Παντού χορός και τραγούδι, στους δρόμους, στις πλατείες, στις παραλίες.

Πούρα και ρούμι τα εθνικά τους προϊόντα. Παγκοσμίως τα καλύτερα πούρα είναι τα πούρα Αβάνας, και κατέχουν και το ρεκόρ εξαγωγών πούρων στον κόσμο. Κάθε χρόνο διεξάγεται και ένα μεγάλο φεστιβάλ για τα πούρα που διαρκεί λίγες μέρες και η Αβάνα κατακλύζεται από κόσμο και τουρίστες. To ρούμι τους το Havana Club χρησιμοποιείται για τα κοκτέιλ σε όλον τον κόσμο.

Το μεγαλύτερο έσοδο της χώρας είναι ο τουρισμός. Από όλη την γη θα βρεις ταξιδιώτες. Είναι ένας προορισμός για όλους, αλλά ενδείκνυται περισσότερο για ενήλικους διότι υπάρχει έντονη διασκέδαση και μεγάλη νυχτερινή ζωή με πολλές εκπλήξεις για άντρες, γυναίκες και ζευγάρια!

Σε γενικές γραμμές θεωρείται οικονομική η διαμονή στην Κούβα. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε διάφορα ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια ή σε casa particular τα οποία στην ουσία είναι νοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια, με μια όμως ιδιαιτερότητα, πως μπορεί να μοιράζεσαι τους κοινόχρηστους χώρους το σαλόνι και το μπάνιο με την οικογένεια που σας ενοικιάζει τον χώρο.

Το φαγητό? Μην περιμένεις να φας καλά στην Κούβα. Πολύ χοιρινό και κοτόπουλο, με συνοδευτικό το ρύζι, το καλαμπόκι και τα μαύρα φασόλια. Πολλοί Ιταλοί έχουν ανοίξει επιχειρήσεις εκεί, εστιατόρια με μακαρόνια και πίτσα και είσαι πιο σίγουρος όταν τρως μέσα στα μεγάλα ξενοδοχεία.

Κράτα μετρητά πάνω σου γιατί οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες δεν δουλεύουν πάντα, και τα μηχανήματα της τράπεζας δεν βγάζουν λεφτά.

Εκτός της Αβάνας, υπάρχουν πολλά ακόμη μέρη που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί, όπως το Βαραντέρο, τα Σιενφουέγος, το Πινάρ ντελ Ρίο, το Σαντιάγο,  το Γκουαντάναμο κ.α.

Θα μπορούσα να γράφω μέρες ολόκληρες αλλά μόνο όταν πατήσεις το πόδι σου εκεί θα καταλάβεις πως μπορείς να ερωτευτείς ένα μέρος…