Δε χρειάζεται να παρακολουθούμε ταινίες επιστημονικής φαντασίας για να φέρουμε στο μυαλό μας τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, οι εφευρέσεις λειτουργούν υπέρ της ανθρωπότητας – η ζωή μας έχει γίνει ευκολότερη σε κάθε πλευρά της. Τι μπορεί να συμβεί, όμως; Και γιατί όσο περνά ο καιρός, η ιδιωτικότητά μας γίνεται όλο και πιο εύθραυστη;

Παρακάτω, θα δούμε τις τάσεις της τεχνολογίας για τις οποίες καλό είναι να διατηρούμε την επιφυλακτικότητά μας.

Αναγνώριση προσώπου

Οι εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες – δυστυχώς, όχι μόνο για νόμιμους σκοπούς.

Στη Ρωσία, υπάρχουν κάμερες στους δρόμους που ανιχνεύουν τα «πρόσωπα ενδιαφέροντος». Στο dark web, την πιο ιδιαίτερη και μυστηριώδη πλευρά του διαδικτύου, κυκλοφορούν ιστοσελίδες στις οποίες καθένας μπορεί να εισάγει μία φωτογραφία μας και να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα μας τα στοιχεία. Το μέλλον είναι αβέβαιο.

«Έξυπνα» drones

Τα drones ξεκίνησαν ως το πιο πρωτοποριακό gadget – και είναι, όταν πρόκειται για προσωπική χρήση. Μας επιτρέπουν να βγάζουμε τις ωραιότερες πανοραμικές φωτογραφίες, όμως έχουν τη δύτναμη να γίνουν επικίνδυνα.

Τι θα γινόταν αν εξελίσσονταν τόσο, ώστε να χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις από το στρατό; Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα, που θα κόστιζαν ζωές.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Με τη σωστή χρήση τεχνητής νοημοσύνης, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί πιστό αντίγραφο της φωνής ενός ανθρώπου. Παράλληλα, μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες αλλά και screenshots από βίντεο. Αυτά, σε συνδυασμό με τη χαρτογράφηση προσώπου που εξελίσσεται, καθιστούν πολύ εύκολη την ψηφιακή κλωνοποίηση και τη δημιουργία πλαστών βίντεο που μοιάζουν αληθινά.

Πηγή: jenny.gr