Μερικοί βασικοί κανόνες προκειμένου ο συνδυασμός φαγητό-τεκίλα να αποφέρει τη μέγιστη δυνατή απόλαυση.

Ας ξεκινήσουμε από βασικά πράγματα. Η τεκίλα δεν είναι μόνο το γρήγορο σφηνάκι με αλάτι και λάιμ. Το μεξικάνικο «ποτό της λάβας» είναι πολλά παραπάνω. Είναι ένα από τα πιο γευστικά ποτά που μπορείτε να έχετε στην κάβα σας, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με διάφορα φαγητά. Έχει και η τεκίλα τη θέση της σε ένα τραπέζι και δεν ταιριάζει μόνο με μεξικάνικη κουζίνα.

Πώς όμως παίζεται το παιχνίδι του παντρέματος της τεκίλας με το φαγητό και ποιοι είναι κανόνες του; Η μεξικανή σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Pati Jinich μάς δίνει κάποιες βασικές αρχές προκειμένου ο συνδυασμός φαγητό-τεκίλα να αποφέρει τη μέγιστη δυνατή απόλαυση.

Οι τύποι της τεκίλας και με ποια πιάτα ταιριάζουν
Η τεκίλα είναι το απόσταγμα που φτιάχνεται από τους χυμούς της αγαύης, κυρίως από την περιοχή γύρω από την Πόλη της Τεκίλα, στην περιοχή του Jalisco. Η σύγχρονη τεκίλα χρησιμοποιεί μόνο μπλε αγαύη και διακρίνεται για τον τοπικό χαρακτήρα της. Ανάλογα με τη διάρκεια της παλαίωσης, υπάρχουν τρεις τύποι τεκίλας:

Plata/Silver
Η λευκή τεκίλα εμφιαλώνεται αμέσως μετά την απόσταξή της ή μέσα σε 60 μέρες. Έχει μια φυσική γλυκύτητα και ταιριάζει με πιο ελαφριές γεύσεις. Η Jinich προτείνει pairing με θαλασσινά όπως ένα σεβίτσε ή με σαλάτες. Αυτή η τεκίλα δεν θα υπερισχύσει, αλλά θα δώσει μια σπιρτάδα που θα αναδείξει τις γεύσεις.

Reposado
Είναι η τεκίλα που έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια για 2 με 12 μήνες πριν από την εμφιάλωση. Η reposado μπορεί να έχει λίγο πιο γλυκιά και πιο έντονη γεύση από τη λευκή. Σύμφωνα με την Jinich, αυτή η τεκίλα ταιριάζει ωραία με σούπες αλλά και με πιο πλούσια πιάτα όπως tacos ή enchiladas.

Anejo
Αποθηκεύεται και αφήνεται να ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια για περισσότερο από ένα χρόνο πριν να εμφιαλωθεί. Έχει την πιο έντονη γεύση και το πιο έντονο χρώμα. Σκεφτείτε κάτι πιο τολμηρό, πιο πικάντικο, πιο γλυκό. Μια ψητή μοσχαρίσια μπριζόλα θα έχει ακόμα πιο πλούσια γεύση αν συνδυαστεί μια τεκίλα Anejo, υποστηρίζει η Jinich. Επίσης, αυτή η τεκίλα, η οποία μπορεί να έχει νότες καραμέλας, ταιριάζει πολύ καλά με γλυκά, από μπισκότα έως κέικ, ακόμα και με μια ζεστή σοκολάτα.

Δεν χρειάζεται να περιοριστείτε στην μεξικάνικη κουζίνα. Η γαλλική, η ιταλική και η περουβιανή κουζίνα έχουν όλες πιάτα που ταιριάζουν με την τεκίλα- αρκεί να θυμάστε αυτούς τους βασικούς κανόνες: η silver με πιο ελαφριά πιάτα, η reposado με πιο πλούσια πιάτα και η anejo με πιο δυνατές γεύσεις ή με γλυκά.

Πηγή: www.reader.gr