Τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει ένα παγκόσμιο κίνημα για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Αφορμή για όλα αυτά ήταν η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς. Το επόμενο διάστημα όλο και περισσότερα περιστατικά είδαν το φως της δημοσιότητας δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη προβολή στο κίνημα Black Live Matter. Μάλιστα αρκετοί διάσημοι έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση ζητώντας να σταματήσει αυτή η διάκριση που υπάρχει προς τους Αφροαμερικανούς.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν αντιδράσει είναι και πολλοί αθλητές. Ονόματα σαν αυτό του Λεμπρόν Τζέιμς, του δικού μας Γιάννη, αλλά και άλλων ξεχωρίζουν. Στο πλευρό τους βρίσκεται και ο έξι φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Λιούις Χάμιλτον.

Ο Βρετανός τρέχει με το σήμα του κινήματος του Black Lives Matter, ενώ και η ομάδα του η Μερσέντες άφησε το ασημένιο της χρώμα και έβαψε μαύρα τα μονοθέσια της σε μια συμβολική κίνηση.

Πριν από κάθε Grand Prix όλοι οι πιλότοι φοράνε μαύρα μπλουζάκια με αντιρατσιστικά μηνύματα. Μάλιστα κάποιοι από τους οδηγούς, με μπροστάρη τον Χάμιλτον γονατίζουν σαν ένδειξη διαμαρτυρίας. Στο πρόσφατο αγώνα στην πίστα του Μουντζέλο ο Χάμιλτον φόρεσε ένα διαφορετικό μπλουζάκι σε σχέση με τους συναδέλφους του. Αυτό έγραφε μπροστά «Να συλληφθούν οι αστυνομικοί που σκότωσαν την Μπρεόνα Τέιλορ».

Στο πίσω μέρος της μπλούζας είχε την φωτογραφία της αδικοχαμένης κοπέλας με τη λεζάντα «πείτε το όνομα της». Μάλιστα ο Χάμιλτον φόρεσε την ίδια μπλούζα και όταν ανέβηκε στο βάθρο μετά την 90η νίκη της σπουδαίας του καριέρας. Αυτή η κίνηση μπορεί να έγινε δεκτή με χειροκρότημα από αρκετούς, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για την FIA.

Η παγκόσμια Ομοσπονδία απαγορεύει ρητά της πολιτικές δηλώσεις και σύμφωνα με την Daily Mail ένας αξιωματούχος της FIA ισχυρίστηκε ότι ο Λιούις Χάμιλτον «ξεπέρασε τα όρια». Αυτή τη στιγμή ο 35χρονος κινδυνεύει με χρηματικό πρόστιμο κάτι που δύσκολα θα σταματήσει τη δράση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αντιρατσιστικές ενέργειες της Formula 1 ξεκίνησαν μετά από το δημόσιο «κράξιμο» του Παγκόσμιου πρωταθλητή κατηγορώντας το άθλημα ότι μένει απαθές σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.