Το σεξ σίγουρα δεν σταματάει στα 50 ή στα 60, στα 70 και στα 80, ωστόσο πολλοί δεν θεωρούν σεξουαλικά όντα τους 50+. Ποια είναι όμως η αλήθεια για τις σύγχρονες γυναίκες και άνδρες, που διανύουν την πιο παραγωγική ηλικία της ζωής τους;

Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι το 91% των ανδρών και το 86% των γυναικών παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί στα 50 τους και, μάλιστα, έχουν τελειοποιήσει την τεχνική τους και ξέρουν να απολαμβάνουν περισσότερο την ερωτική πράξη.

Σύμφωνα με το healthstories.gr, αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine και στην οποία συμμετείχαν άνδρες ηλικίας από 57 έως 85 ετών, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι διατηρούν ερωτικές σχέσεις και, μάλιστα, θεωρούν ότι η σεξουαλικότητα είναι σημαντικό μέρος της ζωής τους και της καθημερινότητάς τους.

Και ενώ οι επιστήμονες σημείωσαν ότι σε αυτές τις ηλικίες μειώνεται η σεξουαλική λειτουργία, φάνηκε, επίσης, ότι ένας μεγάλος αριθμός ανδρών κάνει σεξ και αυνανίζεται τακτικά μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

«Είναι γεγονός ότι με την πρόοδο της επιστήμης όλο και περισσότεροι άνδρες καταφέρνουν να παραμένουν ενεργοί ερωτικά και να χαίρονται το σεξ, παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να ενσκήπτουν. Υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις, που κάθε εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να προτείνει σε κάθε ασθενή εξατομικευμένα.

Στα 50 του και στα 60 του ένας άνδρας είναι παραγωγικός και σεξουαλικά ακμαίος, ξέρει πώς να ικανοποιήσει τη/τον σύντροφό του και πώς να λειτουργήσει καλύτερα», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας MD Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος.

Οι 50άρηδες έχουν υψηλές επιδόσεις
Έτσι οι άνδρες στα 50, στα 60, στα 70 τους εξακολουθούν να είναι σεξουαλικά ενεργοί, ακόμη κι όταν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας ή σεξουαλικές δυσκολίες, που μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο των ετών.

Οι μελέτες έδειξαν ότι ένας βασικός λόγος, για να είναι κάποιος ηλικιακά ώριμος άνδρας σεξουαλικά αδρανής, είναι όταν δεν έχει σύντροφο. Για τα άτομα με συντρόφους, σεξουαλική αδράνεια μπορεί να παρατηρηθεί λόγω κάποιου προβλήματος υγείας ή άγχους για την υγεία γενικότερα, δικού του ή της/του συντρόφου, παρά λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος για το σεξ αυτό καθαυτό.

«Αυτό, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό για όλους να έχουν καλή σεξουαλική υγεία», τονίζει ο κ. Ρόκκας και εξηγεί πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Ακολουθήστε έξι απλούς κανόνες για τη διατήρηση της σεξουαλικής σας υγείας
Κόψτε το κάπνισμα,
Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ,
Αποφεύγετε να καταναλώνετε λιπαρές τροφές,
Φροντίστε να διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό σας βάρος,
Ελαττώστε το άγχος και, βέβαια,
Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας.