Ήταν η αγαπημένη των Αμερικανών. Ίσως το μεγαλύτερο icon της εποχής της, ο ορισμός του προτύπου ομορφιάς και αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας, ανάλογα με το ποιον θα ρωτήσουμε για εκείνη.

Κατέκτησε τον κινηματογράφο κατά τη διάρκεια των ‘50s, ενώ τα πήγαινε καλά στο τραγούδι και το modeling.  Η εικόνα της υπάρχει παντού – από αφίσες μέχρι ρούχα και από έπιπλα μέχρι πίνακες. Υπάρχει ακόμη και piercing με το όνομα της Marilyn Monroe.

Η σταρ, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 4 ή 5 Αυγούστου 1962, δεν είχε μία εύκολη ζωή. Φέρνοντάς τη στο νου μας σήμερα, δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως την παρακολουθούσε το FBI. Κι όμως, είναι αλήθεια.

Οι πολιτικές απόψεις της Marilyn ήταν αντισυμβατικές για την εποχή της. Γεννημένη το 1926, ενηλικιώθηκε αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μία εποχή που οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για το καπιταλιστικό σύστημα που κρεμόταν από μία κλωστή. Κι εκείνη είχε αριστερές πεποιθήσεις.

Σε αντίθεση με την περσόνα που γνώρισε ο κόσμος, η πραγματική Monroe δεν υπήρξε αφελής. Είχε ιδιαίτερα δομημένες πολιτικές απόψεις και δε δίσταζε να τις εκφράσει. Ο αριστερός ακτιβιστής Frederick Vanderbilt Field, μάλιστα, έγραψε πολλές φορές για τον αγώνα που έδωσε για την ισότητα μεταξύ λευκών και μαύρων, αλλά και για την υποστήριξή της στο Κίνημα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα. Παρότι έφυγε από τη ζωή όταν αυτό ήταν στην αυγή του, η στάση της τράβηξε την προσοχή των αξιωματικών.

Ο Field έγραψε, μάλιστα, για «το θαυμασμό της προς όσα γίνονταν στην Κίνα, το θυμό της απέναντι στον McCarthy και το μίσος της προς τον διευθυντή του FBI, J. Edgar Hoover».

Το 1956, άνδρες από ολόκληρο τον κόσμο έπεσαν από τα σύννεφα όταν έμαθαν για το γάμο της με τον Αμερικανό σεναριογράφο Arthur Miller. Κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου, ο οποίος διήρκησε μόλις μία πενταετία, η εικόνα της δέχθηκε τεράστιο πλήγμα – κι αυτό γιατί ο σύζυγός της κατηγορήθηκε πως ήταν κομμουνιστής.

Αμέσως μόλις παντρεύτηκαν, επειδή ακριβώς εκείνος βρισκόταν στο στόχαστρο, η Marilyn μπήκε στη «μαύρη λίστα». Στράφηκαν απέναντί της τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο ραδιοφωνικός παραγωγός Walter Winchell μίλησε στην εκπομπή του για εκείνη, αποκαλώντας την «αγαπημένη της αριστεράς».

Το ζευγάρι τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση για χρόνια. Το FBI κατέγραφε κάθε τους κίνηση για χρόνια, ενώ άνοιξε ολόκληρος φάκελος με την υπόθεσή τους, σε μία εποχή που το στίγμα του κομμουνισμού αρκούσε για να λήξει καριέρες.

Πηγή: jenny.gr