Ένα deal που παραπέμπει σε άλλες εποχές έγινε με την εταιρία Wolt που πουλήθηκε για αστρονομικό ποσό.

Πολλές μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις γίνονται το τελευταίο διάστημα τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Wolt να πουληθεί για ένα αστρονομικό ποσό που ζαλίζει όσους το ακούνε.

Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα μια εταιρεία διανομέων φαγητού –συνεργατική ή όχι, δεν είναι εκεί το θέμα, όσο θέμα είναι τα μεγέθη μιας νέας οικονομίας που δημιουργείται– απασχολεί τη δημόσια σφαίρα.

Wolt: Πόσο πουλήθηκε η εταιρία

Αυτή τη φορά δεν είναι η efood.gr, αλλά η Wolt, η οποία από μία δειλή διαδικτυακή προσπάθεια που ξεκίνησε πριν επτά χρόνια στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, ενώνοντας τον κόσμο των ντελίβερι με αυτόν των εφαρμογών των smart phones, έφτασε να πωλείται έναντι 7 δισ. ευρώ!

Αυτό είναι το ποσό που προσέφερε η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης εφαρμογών παράδοσης προϊόντων DoorDash προκειμένου να αγοράσει τη φινλανδική Wolt Enterprises. Πρόκειται για ένα deal συνολικής αξίας 8,09 δισ. δολαρίων, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής τροφίμων στις ΗΠΑ προσπαθεί να αποκτήσει ένα προγεφύρωμα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι εταιρείες αυτές γνώρισαν μεγάλη επιτυχία λόγω των περιορισμών από την πανδημία, αλλά καθώς η οικονομία αρχίζει να ανοίγει ξανά, ο κλάδος βρίσκεται μπροστά σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Οπως ανέφερε το Reuters, η συμφωνία της DoorDash για εξαγορά της Wolt είναι από τις μεγαλύτερες στον χώρο, μεγαλύτερη και από την εξαγορά από την Just Eat Takeaway.com έναντι 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής Grubhub.

Τι προσφέρει η εξαγορά της Wolt

Μέσω της Wolt, η αμερικανική εταιρεία μπαίνει δυναμικά σε 22 επιπλέον αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Σερβίας, της Κροατίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ελλάδας, όπου επιχειρεί από το 2019. Με βάση τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η Wolt αριθμεί περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς πελάτες.

Από την πλευρά της, η DoorDash μέτρησε τον Σεπτέμβριο περισσότερα από 9 εκατομμύρια μέλη που χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες της. «Η ένωση των δυνάμεων με τη Wolt θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε τη διεθνή ανάπτυξή μας, ενώ παράλληλα θα εστιάσουμε στις ΗΠΑ», δήλωσε η DoorDash.

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει οριστικά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους… «Η DoorDash και η Wolt Enterprises ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν συνάψει οριστική συμφωνία, με βάση την οποία η DoorDash θα εξαγοράσει τη Wolt με συναλλαγή που θα γίνει μόνο με ανταλλαγή μετοχών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.