Καθώς οι αρθρώσεις φέρουν το κύριο βάρος στήριξης του σώματος, δεν μας ακούγεται περίεργο αυτό που πολλοί ασθενείς με σοβαρής μορφής αρθρίτιδα παραδέχονται…

Ότι, δηλαδή, έχουν παραιτηθεί συνειδητά από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα, προκειμένου να αποφύγουν τους πόνους αλλά και πιθανούς τραυματισμούς των αρθρώσεων. Αυτό, όμως, τελικά, είναι κρίμα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η σεξουαλική πράξη μπορεί – σε κάποιο βαθμό- να ανακουφίσει από τον πόνο της αρθρίτιδας!

Οργασμός με… αναλγητικές ιδιότητες

Αυτό συμβαίνει διότι μέσω του οργασμού το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες δρουν ως παυσίπονο, χαρίζοντας αρκετές ώρες αναλγησίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη δημιουργικότητα, καλή επικοινωνία με τον σύντροφο, υπομονή και προγραμματισμός, ώστε η πάθηση να μην αποτελεί εμπόδιο και οι ασθενείς να συνεχίσουν ν’ απολαμβάνουν το σεξ.

Οι γυναίκες με αρθρίτιδα εγκαταλείπουν πρώτες το σεξ

Οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της πάθησης συγκριτικά με τους άνδρες, δεδομένου ότι τα οιστρογόνα επιδρούν στον χόνδρο. Η παχυσαρκία, επίσης, είναι επιβαρυντική για αρθρίτιδα και πάλι περισσότερο στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Λογικό, λοιπόν, να παραπονούνται συχνότερα οι γυναίκες με αρθρίτιδα ότι οι αρθρώσεις τους (κυρίως ισχίο και γόνατα) δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε υπερβολικά φορτία, όπως αυτά που αναπτύσσονται στη διάρκεια του σεξ.

Πόνος, κατάθλιψη και… τέρμα το σεξ

Γενικά οι αρθρίτιδες μπορεί να επηρεάσουν σχεδόν κάθε τομέα της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων και της σεξουαλικής λειτουργίας. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του πόνου, της σωματικής αναπηρίας και της κατάθλιψης, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στη σεξουαλικότητα, ανεξάρτητα από το φύλο. Η απώλεια της φυσικής λειτουργίας, η κόπωση και ο πόνος έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Η κατάθλιψη και το άγχος που σχετίζονται με κάποιες μορφές της πάθησης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή.

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα περιορίζονται… στα προκαταρκτικά

Οι άνδρες και οι γυναίκες με αρθρίτιδα μπορεί να νοιώθουν πολύ κουρασμένοι για να κάνουν σεξ, ή το σεξ να είναι σωματικά πολύ επώδυνο. Έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες έρευνες σχετικά με την επίδραση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας στη σεξουαλική ζωή των ασθενών και μια που δημοσιεύθηκε στο Clinical Rheumatology ανέφερε ότι περίπου το 54% των ανδρών και το 46% των γυναικών με ρευματοειδή αρθρίτιδα είχαν κάποιο είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Άλλη μελέτη ανέφερε ότι οι ασθενείς προτιμούσαν σύντομα προκαταρκτικά και περιορισμένο χρόνο για να φτάσουν σε οργασμό εξαιτίας του αυξημένου πόνου.

Ο πόνος φεύγει, το σεξ επιστρέφει. Και χωρίς το φόβο τραυματισμών…

Όταν η αρθροπλαστική γίνεται με μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας, η ανάρρωση του ασθενή επιταχύνεται, αφού η επέμβαση γίνεται χωρίς να χρειάζεται να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες. Έτσι, επιστρέφει γρηγορότερα στις καθημερινές δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο ο κίνδυνος εξαρθρήματος από κάποια λάθος κίνηση μειώνεται σημαντικά και γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει περιορισμός στις κινήσεις.

Ακόμα λοιπόν και τα άτομα με σοβαρές μορφές αρθρίτιδας έχουν επιλογές θεραπείας και ακόμα περισσότερους τρόπους να διατηρήσουν μια υγιή εικόνα για τον εαυτό τους και τη σεξουαλικότητά τους, προκειμένου να μην οδηγηθούν σε σεξουαλική απραξία, στερούμενοι αυτή την ανεξάντλητη πηγή απόλαυσης και χαράς.