Στην περίοδο της παγκόσμιας καραντίνας, τον έναν αυτό χρόνο που η καθημερινότητα του ανθρώπου άλλαξε σε όλα τα επίπεδα, μαζί της άλλαξαν και πολλές από τις μορφές έκφρασης. Το διαδίκτυο γνώρισε «έκρηξη» καθώς ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων πλέον λειτουργεί εξ αποστάσεως, και μαζί υπήρξαν ιστότοποι που είδαν την επισκεψιμότητα τους -και τα κέρδη τους- να εκτοξεύονται!

Σελίδες όπως το Reddit, το Patreon ή το OnlyFans, χώροι δηλαδή που ο καθένας μπορεί να εκφραστεί και να πλασαριστεί μέσα από το σπίτι του, γνωρίζουν άνθηση και αλλάζουν τον χάρτη όχι μόνο του διαδικτύου αλλά και των τάσεων παγκοσμίως.

Εδώ θα ασχοληθούμε με το OnlyFans, που κατάφερε να γίνει ίσως το πιο «κακόφημο» trend του τελευταίου έτους. Η συγκεκριμένη σελίδα έχει σχεδιαστεί ώστε να δίνει βήμα σε δημιουργούς να φτιάχνουν το περιεχόμενό τους και να το πωλούν σε όσους θέλουν να εγγραφούν -έναντι αμοιβής πάντα- συνδρομητές.

Το γεγονός πως δεν υπάρχει δημόσια το υλικό και αποστέλλεται από τον δημιουργό στον πελάτη, έστρωσε το χαλί στην βιομηχανία του σεξ να βρει τον νέο της χώρο και να καλύψει το κενό που δημιούργησε, για παράδειγμα το γεγονός πως σταμάτησαν να γυρίζονται ταινίες για λόγους ασφαλείας.

Πολλοί σταρ και επίδοξοι αστέρες του χώρου, τηλεπερσόνες, μοντέλα κοκ βρέθηκαν να πωλούν τις προσωπικές δουλειές (ή και στιγμές) τους στους φαν τους δημιουργώντας ουσιαστικά την επόμενη τάση.

Την «πώληση του προσωπικού περιεχομένου».

Τώρα όμως, η OnlyFans θέλει να βγάλει την ταμπέλα του «σάιτ ενηλίκων». Η ίδια η πλατφόρμα τονίζει συνεχώς πως θέλει να είναι φιλόξενη σε πολλούς δημιουργούς εστιάζοντας σε καλλιτέχνες, σεφ, διασημότητες και άλλες ειδικότητες.

Οι συνδρομές στην πλατφόρμα όλο και αυξάνονται, και άλλες εταιρίες ακολούθησαν το παράδειγμα, ενώ σε αυτόν τον χώρο ετοιμάζεται να περάσει και το Τwitter με μια νέα λειτουργία που ετοιμάζει, το «Super Follows», η οποία φαίνεται να στοχεύει στο κοινό του OnlyFans.

Έτσι θα προσελκύσει μουσικούς

Ποια είναι λοιπόν η επόμενη κίνηση του OnlyFans που θα το κάνει να ανοιχτεί (και) σε άλλο κοινό;

Δημιουργήθηκε ένα «ταμείο» που στόχο έχει να ενισχύσει και άλλους δημιουργούς, αρχής γενομένης από τους μουσικούς. Το ταμείο αυτό έχει στο πρόγραμμα να επιχορηγήσει με ποσό πάνω από 20 χιλ. Ευρώ, τέσσερις καλλιτέχνες οι οποίοι θα επιλεγούν από μια επιτροπή, που θα αποτελείτε μεταξύ άλλων από τον Βρετανό μουσικό Stefflon Don αλλά και τον διευθυντή της OnlyFans, Tim Stokely.

Μιλώντας στον Independent ο Tim Stokely είπε πως το συγκεκριμένο ταμείο δημιουργήθηκε αφενός για να ενθαρρύνει περισσότερους μουσικούς να συμμετάσχουν στην πλατφόρμα, αφετέρου να βοηθήσει οικονομικά έναν κλάδο που έχει πληγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η βρετανική πλατφόρμα ζητά από τα συγκροτήματα να ανεβάσουν στην ιστοσελίδα ένα βίντεο 90 δευτερολέπτων το οποίο και θα αξιολογήσει η σχετική επιτροπή.

Η επιτυχία του OnlyFans στηρίζεται στο γεγονός πως τόσο οι δημιουργοί όσο και οι θεατές έχουν γυρίσει την πλάτη σε άλλες μορφές Μέσων κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Την περίοδο δηλαδή που είχαν περισσότερο χρόνο να ανακαλύψουν νέες πηγές αλλά και ενδεχομένως να τις αξιολογήσουν διαφορετικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Only Fans ήδη οι μουσικοί στρέφονται στην συγκεκριμένη πλατφόρμα για να εκμεταλλευτούν το έργο τους. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως τον προηγούμενο μήνα λογαριασμοί μουσικών στις ΗΠΑ είχαν μαζί εισόδημα 2 εκατ. δολαρίων! Κάθε λογαριασμός, δηλαδή, κατάφερε να κερδίσει κατά μέσο όσο ένα ποσό κοντά στις 50.000 Ευρώ.

Όπως είπαμε και προηγουμένως, η βιομηχανία του πορνό ήταν εκείνη που έκανε γερά τα θεμέλια της πλατφόρμας. Όμως πλέον είναι η ώρα για το επόμενο βήμα. «Για να μπει κάποιος στην πλατφόρμα πρέπει να είναι 18 ετών και πάνω και πρέπει να πληρώσει συνδρομή. Αυτές οι δύο προϋποθέσεις μας συνδέουν με περιεχόμενο αποκλειστικά για ενήλικες, ωστόσο μας έχει επιτρέψει να έχουν συνολικά ένα πιο φιλελεύθερο περιεχόμενο» παραδέχεται ο Tim Stokely. Ωστόσο όπως υποστηρίζει «το περιεχόμενο στην πλατφόρμα έχει εξελιχθεί».

Οι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τον Stokely αυτή την περίοδο οι πιο αναπτυσσόμενοι τομείς είναι το fitness, η μουσική και εσχάτως η μόδα. Ήδη πολλοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα -η Beyonce το αναφέρει και σε στίχο στο Savage- ενώ η πιο διάσημη μουσικός που συμμετέχει αυτή τη στιγμή είναι η Cardi B. Συγκεκριμένα χρεώνει 4,99 $ για πρόσβαση σε αναρτήσεις που δεν είναι διαθέσιμες σε δωρεάν κοινωνικές πλατφόρμες.

Η πλατφόρμα σχεδιάζει να συνεργαστεί με παραδοσιακές δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικών μέσων καθώς και πλατφόρμες ροής όπως Spotify, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και τους μικρότερους και πιο άσημους καλλιτέχνες να βρουν το χώρο ρους και να μην βρίσκονται στη σκιά των επώνυμων.

Και προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι νέες λειτουργίες που σχεδιάζονται όπως το «one-to-one» λη το OnlyFansTV. Υπηρεσίες που θα είναι δωρεάν και θα επιτρέπει σε καλλιτέχνες να παρουσιάζουν το περιεχόμενό τους.

Το αν θα πετύχει ή όχι η νέα προσέγγιση του OnlyFans ή θα μείνει στη σκιά του πορνό, θα μάθουμε στο άμεσο μέλλον. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο, είναι το γεγονός πως η επικοινωνία, η ενημέρωση, η διασκέδαση έχει αλλάξει παγκοσμίως. Με πολύ γρήγορους ρυθμούς και ενδεχομένως με βίαιο τρόπο μη επιτρέποντας στους θεατές-πελάτες να προσαρμοστούν στα δεδομένα. Οι υπηρεσίες χαρτογραφούνται και πάλι, η πίτα ξαναμοιράζεται και όσοι είναι έτοιμοι θα μπουν γερά το «παιχνίδι».

Πηγή: reader.gr