Έχουμε ακούσει κι έχουμε δει πάρα πολλά που αφορούν απάτες. Και πλέον, στην εποχή των social media που ζούμε, διάφοροι επιτήδειοι προσπαθούν μέσω αυτών να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα Ellinika Hoaxes, αρκετές ιστοσελίδες και εφαρμογές έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια και ισχυρίζονται ότι παρέχουν μια συγκεκριμένη λειτουργία. Αλλά καμία δεν το καταφέρνει. Συχνά μάλιστα παρουσιάζουν κινδύνους για την ασφάλεια της συσκευής.

Πως λειτουργούν αυτές οι απάτες. Εμφανίζονται αναρτήσεις στο Facebook με διάφορα σχόλια που παραπλανούν τους χρήστες, όπως αυτό που βλέπετε.

Όπως φαίνεται όμως όταν κάποιος επισκεφτεί τον επισυναπτόμενο σύνδεσμο οδηγεί σε μια ιστοσελίδα που προσομοιάζει την εμφάνιση του Facebook, και ισχυρίζεται ότι λόγω ενός τεχνικού σφάλματος, πλέον είναι εφικτή η εύρεση πληροφοριών για τους επισκέπτες των προσωπικών προφίλ.

Επιλέγοντας το πλήκτρο «συνέχεια», φαίνονται οι εξής οδηγίες:

Στην πραγματικότητα, οι αναγραφόμενες οδηγίες αφορούν την παραπλάνηση του χρήστη, με σκοπό την εκτέλεση κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή του.

Σύμφωνα με τα Ellinika Hoaxes, εξετάζοντας τον σχετικό κώδικα, διαπιστώνει κανείς ότι προσπαθεί να αποκτήσει τα στοιχεία πρόσβασης του χρήστη στο Facebook (phishing), καθώς και προσωπικά δεδομένα όπως το νούμερο του κινητού του.

Στο τέλος, για να αποφύγει τις υποψίες, η ιστοσελίδα προβάλει μια τυχαιοποιημένη λίστα ψεύτικων προφίλ, τα οποία δήθεν επισκέπτονται συχνά το προφίλ του εν λόγω χρήστη.