«Η μύτη είναι ένα πραγματικά μυστήριο όργανο, αφού καταφέρνει να βάζει διαρκώς τον εγκέφαλο σε διαρκή αναζήτηση ευεξίας και έκφραση συναισθημάτων, πολύ περισσότερο και από τα μάτια κάποιες φορές», λέει ο Μάθιου Ναρντίν, αρωματοποιός, και μια από τις πιο φημισμένες «μύτες» στον κόσμο των αντρικών αρωμάτων.

Σε άρθρο του στον ιστότοπο The Perfume Society (τον διεθνή επαγγελματικό οργανισμό αρωματοποιών), ο Ναρντίν λέει: «Το άρωμα είναι ένα από τα μόνα προϊόντα που δεν απαιτεί αφή για να το απολαύσετε και αυτός είναι μάλλον ο λόγος, που εν μέσω πανδημίας, τα αρώματα δεν έφυγαν ούτε στιγμή από τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ερωτική σαγήνη που προσφέρει ένα ψέκασμα με το αγαπημένο σας άρωμα. Η σύνδεση μεταξύ καλής διάθεσης και αρώματος είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο ανθρώπινος πολιτισμός, αφού η περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις ευωδιές είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα συναισθήματα, γεγονός που επιτρέπει σε ένα άρωμα να έχει την ιδιότητα να παρέχει ευεξία και μείωση του στρες».

Η ευωδιά-πρότυπο για κάθε άντρα
Σύμφωνα και με τον ειδικό, δεν είναι καθόλου τυχαίο όταν λέμε πως ένα τέλειο άρωμα αντρικό …μοσχομυρίζει. Στην πραγματικότητα ο μόσχος, δηλαδή η ουσία που παράγεται από τους αδένες συγκεκριμένων ελαφιών, τα οποία ζουν κυρίως στα ορεινά δάση της Ασίας και ονομάζονται Musk, είναι το πιο σαρκικό από όλα τα συστατικά κάθε αντρικού αρώματος. «Οι μελέτες αναφέρουν πως το musk έχει εξαιρετικά αφυπνιστικές και αισθησιακές ιδιότητες, και εάν μιλάμε για πρωταρχική και αρχέγονη αρσενική αύρα, ο μόσχος πρέπει να είναι το πρωτεύον συστατικό του αρώματός σας», λέει ο Ναρντίν, συνεχίζοντας. «Η βανίλια, απ’ την άλλη, μπορεί να μην αποτελεί κορυφαία ευωδιά όταν υπάρχει μόνη της σε ένα αρωματικό μπουκάλι, όμως αποτελεί το ελιξίριο που μπορεί να προσδώσει στην ζωική ευωδιά του μόσχου μια πιο μαλακή και ήπια αίσθηση, προκαλώντας μια γλυκύτερη εγκεφαλική διέγερση. «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ύπαρξη βανίλιας σε ένα άρωμα προάγει το αίσθημα της ευτυχίας, της θαλπωρής και της ψυχικής γαλήνης».

Πού, πόσο και πώς
«Είτε μιλάμε για eau de perfume, είτε για eau de toilette, είτε ακόμη και για κολόνια, η ένταση ενός αρώματος προσδιορίζεται από άλλες παραμέτρους», λέει ο αρωματοποιός και εξηγεί: «Υπάρχουν κολόνιες “βαρύτερες” και από ένα μπουκάλι eau de perfume, γι’ αυτό μην μένετε στις ταμπέλες. Πάντα να διαλέγετε το άρωμά σας με κριτήριο την ένταση και την αρμονία που απελευθερώνει πάνω στο δικό σας δέρμα». Ένα ψέκασμα στον καρπό, άλλο ένα στο λαιμό κι ένα ακόμα στα ρούχα που θα φορέσετε, είναι αρκετά. Τα περισσότερα αρώματα δεν κάνει να τρίβονται πάνω στο δέρμα. Αποδίδουν περισσότερο αν τα ρίχνετε κατευθείαν στο δέρμα και τα αφήνετε ήσυχα να κάνουν τη δουλειά τους. Ακόμη και όταν όλοι γύρω σας κυκλοφορούν με μάσκες, θα αντιληφθούν αμέσως την σαγηνευτική αρωματική αύρα σας.