Διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για απόπειρα του Μπραντ Πιτι να γίνει μέλος της Σαϊεντολογίας, όταν είχε δεσμό με τη νεαρή ηθοποιό Τζουλιέτ Λιούις, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα μάλιστα με «πηγή» Sun μέσα από την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας στο Πόρτλαντ ο Μπραντ Πιτ πριν γίνει διάσημος είχε δοκιμάσει την «εκπαίδευση» της θρησκευτικής ομάδας. Αλλά τελικά δεν καταφέρει να ταιριάξει με τα «πιστεύω» της.

Ο Μπραντ Πιτ λάμβανε μέρος σε πολύωρες τελετές εξαγνισμού, οι οποίες γίνονταν σε σάουνα. Μαζί του ήταν υποχρεωτικά η «δίδυμή» του, η οποία ήταν μια κοπέλα 15 ετών. Την είχαν ορίσει να παρακολουθεί την πρόοδό του. Η κοπέλα ήταν η κόρη ενός εξέχοντος μέλους του κινήματος της Σαϊεντολογίας και είχε οριστεί να έχει την ευθύνη του Πιτ. Εκείνος από την πλευρά του θα είχε την ευθύνη αντίστοιχα της κοπέλας. «Ήταν σίγουρα μαζί του στη σάουνα, αλλά δεν ήταν τίποτα πονηρό» ανέφερε η «πηγή».

Όπως εξηγεί η Sun, η παράξενη χρήση σάουνας (μαζί με βιταμίνες και γυμναστική) εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας εξαγνισμού που ανέπτυξε ο ιδρυτής της Σαϊεντολογίας Λ. Ρον Χάμπαρντ. Σύμφωνα με αρχεία της εκκλησίας της Σαϊεντολογίας, ο Πιτ ολοκλήρωσε κάποιες συνεδρίες τον Ιούλιο του 1991 και «ένα ειδικό μάθημα για την ανθρώπινη αξιολόγηση» τον Μάιο του 1993.

Μέρος της εκπαίδευσής του αποτελούσαν και κάποιες φραστικές επιθέσεις, τις οποίες ο ηθοποιός δεν φάνηκε να δέχεται και εγκατέλειψε τρέχοντας της Εκκλησία. Η Λούις κατάφερε να πείσει τον Πιτ να επιστρέψει, αλλά όχι για πολύ. Το 1993 έκλεισε την πόρτα πίσω του και δεν ξαναγύρισε. Εκείνη παρέμεινε.