Ώρα για… χαρές και γλέντια. Και για ρακή και τσίπουρο, που στην Ελλάδα τα… τιμάμε και με το παραπάνω.

Η ρακή και το τσίπουρο πέτυχαν μια μεγάλη νίκη, με την απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN), που θα ισχύσει από το 2022 και μετά, να μη φορολογείται το κάθε λίτρο με φόρο άνω του 1,40 ευρώ, γεγονός, δε, που έρχεται να «κλείσει» τις αξιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ελάχιστη φορολόγηση στα 6 ευρώ το λίτρο!

Η απόφαση δίνει μια μεγάλη «ανάσα» στους διήμερους αποσταγματοποιούς τσικουδιάς και σημαντική ανακούφιση, μετά από χρόνια αγωνίας και αβεβαιότητας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νέα Κρήτη», η Ελλάδα έχει, πλέον και το «πράσινο φως» των Βρυξελλών, για να δώσει το δικαίωμα στους αμπελουργούς, που δεν πέρασαν από τα οινοποιεία, να δηλώσουν τώρα σε ειδική πλατφόρμα, που έχει ενεργοποιηθεί, ότι διέθεσαν τα σταφύλια τους στους «άλλους προορισμούς».

«Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες δεν ήρθαν από μόνες τους. Εμείς, ως ομοσπονδία, μέσω του τεχνικού μας συμβούλου πιέζαμε από καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την κατεύθυνση αυτή», είπε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος. «Αλλά για καλή μας τύχη», όπως λέει, «υπάρχουν και άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα. Δηλαδή των αποσταγμάτων από φρούτα σε οικοτεχνία με παραδοσιακό τρόπο. Και θα σας φέρω ως παράδειγμα τη Βουλγαρία, που παράγει ρακή από εσπεριδοειδή».

Για την απόφαση του ECOFIN, σημειώνει ότι «έτσι τελείωσαν οι φόβοι μας με το 6ευρω του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Στο 1,40 ευρώ προσδιορίζεται ο φόρος ανά λίτρο. Αναγνωριζόμαστε σαν κλάδος. Πήγαν, λοιπόν, όλα καλά».

Μάλιστα, πέρα από τη φορολογία, που ορίζεται σε επίπεδα σαφώς ανεκτά για τους διήμερους αποσταγματοποιούς της χώρας, αποφασίστηκαν και κάποιες καταμετρήσεις για την καταγραφή του συνόλου των αμβύκων μέσω των οποίων παράγεται η τσικουδιά και το τσίπουρο.

«Αυτό μας λέει πως θέλουν να μπουν οι σύλλογοι μπροστά και να το πράξουν μαζί με τα τελωνεία. Και πιστεύω ότι από τη στιγμή που μπήκαν σε αυτό το επίπεδο, θα μπει και θέμα καταλληλότητας αποστάγματος. Σε μικρό επίπεδο, βέβαια, αλλά θα μπει. Αλλά εμείς δεν έχουμε πρόβλημα και είναι κάτι που επίσης θα είναι υπέρ μας».