(Μιχάλης 73 ετών)

«Ποτέ δεν είχα πρόβλημα στη σεξουαλική μου ζωή. Είμαι παντρεμένος εδώ και 40 χρόνια και η γυναίκα μου είναι 15 χρόνια μικρότερη από μένα. Έχουμε 3 μεγάλα παιδιά, όμως, δε ζουν πλέον μαζί μας. Μέχρι πριν 2 χρόνια είχαμε τακτικά σεξουαλικές επαφές. Παρόλο που μπορεί σε συχνότητα και ένταση να μην ήταν όπως παλιά, δεν είχαμε παράπονο γιατί αναγνωρίζαμε ότι εξαιτίας της ηλικίας μας, οι αντοχές μας δεν ήταν πλέον οι ίδιες. Όμως, τα τελευταία χρόνια δυσκολευόμουν να διατηρήσω τη στύση μου σε κάθε επαφή μας, με αποτέλεσμα να έχω και αργή εκσπερμάτιση, η οποία μας κούραζε και εγκαταλείπαμε την προσπάθεια. Έτσι, καταλήξαμε να αποζητάμε σπάνια την επαφή και γενικά να απομακρυνόμαστε.

Μπορεί η καθημερινότητά μας να μην είχε αλλάξει αλλά η απουσία του σεξ από τη ζωή μας ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τη σχέση μας. Άρχισα να κάνω αρνητικές σκέψεις, ότι πλέον δεν αξίζω ως άνδρας και ότι η γυναίκα μου θα με αφήσει για κάποιο πιο νέο και σεξουαλικά δραστήριο. Όλες αυτές οι ιδέες με οδήγησαν στην απόφαση να το συζητήσω μαζί της. Αν και γενικά επικρατεί η άποψη ότι οι ηλικιωμένοι δεν έχουν δικαίωμα στον έρωτα ή δεν έχουν σεξουαλικές ορμές, εμείς νιώθαμε σεξουαλικά ενεργοί και δεν πιστεύαμε ότι επειδή έχουμε μεγαλώσει δε χρειαζόμαστε το σεξ στη ζωή μας και έτσι καταλήξαμε να αναζητήσουμε βοήθεια για το πρόβλημα.

Ήξερα για τα χάπια που υποβοηθούν τον άνδρα σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά δεν ήθελαν να τα πάρω, χωρίς να συμβουλευόμουν πρώτα κάποιον ειδικό και γι’ αυτό αποφάσισα να επισκεφτώ το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας για μια υπεύθυνη βοήθεια. Αρχικά, οι ειδικοί μου εξήγησαν ότι το πρόβλημα στύσης είναι μια συνηθισμένη πάθηση στους άνδρες της δικής μου ηλικίας η οποία συνήθως οφείλεται σε οργανικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά ευτυχώς επιδέχεται αντιμετώπιση. Ακόμα, η διαβεβαίωση ότι το σεξ μπορεί να αλλάζει όσο μεγαλώνουμε και η νεότητα δεν καθορίζεται από την ημερομηνία γέννησης αλλά από την όρεξη για ζωή και κατ’ επέκταση τη διάθεση για έρωτα, με γέμισε με αισιοδοξία. Η θεραπεία ξεκίνησε αρχικά από την αξιολόγηση της σωματικής μου υγείας με τη λήψη του ιατρικού και σεξουαλικού μου ιστορικού και τον πλήρη οργανικό έλεγχο μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων.

Τελικά, από την ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση κρίθηκε ότι η αιτία του προβλήματος ήταν η αρτηριακή πίεση, ενώ δε βρέθηκε κάποιο ψυχολογικό αίτιο. Ως καταλληλότερη θεραπεία στη δική μου περίπτωση κρίθηκε η λήψη χαπιού από το στόμα και πράγματι από τη στιγμή που ξεκίνησε η χορήγησή της η σεξουαλική μου ζωή μπήκε ξανά σε ρυθμό.»