Σίγουρα οι σεξουαλικές ορμές ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, από φύλο σε φύλο και από ηλικία σε ηλικία, αλλά με βάση όσα λένε οι επιστήμονες -και πιθανώς το αντιλαμβάνεστε κι εσείς- η λίμπιντο στην καραντίνα βρίσκεται στα χειρότερά της επίπεδα.

«Εάν το σεξ είναι το τελευταίο πράγμα που σας απασχολεί μέσα στην πανδημία, δεν είστε οι μόνοι», λέει η Σάρα Μελάνκον, κοινωνιολόγος και κλινική σεξολόγος σε πρόσφατο άρθρο της στο HealthLine.

«Το να μην ενδιαφέρεστε για τη συχνότητα των ερωτικών επαφών με τη σύντροφό σας στην καραντίνα είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα που βιώνουν εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη αυτή την περίοδο. Ωστόσο, η διαρκής αποχή από το σεξ δεν είναι καλός σύμβουλος για την ψυχολογία και την γενικότερη υγεία σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι το σεξ ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α -ενός αντισώματος που προστατεύει το σώμα από τις μολύνσεις και τους ιούς-, ενώ μακροπρόθεσμα, μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως κατά τη διάρκεια του σεξ απελευθερώνονται όλες εκείνες οι ορμόνες που γαληνεύουν και χαροποιούν τον εγκέφαλο για ώρες, όπως είναι οι ενδορφίνες», τονίζει η Μελάνκον.

Αναφερόμενη σε προηγούμενες μελέτες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και το πανεπιστήμιο Κονκόρντια στον Καναδά, η Μελάνκον λέει: «Ένα άμεσο κίνητρο που μπορεί να ωθήσει την λίμπιντο ενός ζευγαριού στα ύψη, είναι η παρακολούθηση ερωτικών ταινιών». Οι έρευνες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Sexual Medicine, αναφέρουν ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που είχαν παρακολουθήσει ταινίες σεξ στο σπίτι, ανέφεραν άμεσες διεγέρσεις της λίμπιντο.

«Αντίθετα με άλλες έρευνες που σημείωναν ότι η συστηματική παρακολούθηση πορνό κατά μόνας, πιθανώς να λειτουργεί αρνητικά στην όρεξη για σεξ με σύντροφο έως του σημείου να αποκτήσει σημάδια συμπτωματικής ψυχικής διαταραχής, αυτές οι δυο συγκεκριμένες μελέτες είναι περισσότερο επικεντρωμένες στα οφέλη που έχει η από κοινού θέαση ερωτικών ταινιών στην συχνότερη σεξουαλική επαφή μεταξύ τους. Όπως σημειώνει η Μελάνκον, «μια ολιγόλεπτη παρακολούθηση πορνό σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει τα δυο φύλα που ζουν μαζί, σε συχνότερες και ποιοτικότερες σεξουαλικές επαφές».