Πολλοί το θεωρούν το ομορφότερο χωριό της Ελλάδας, οι παγκόσμιοι ταξιδιωτικοί οδηγοί το χαρακτηρίζουν ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Ο λόγος για το Νυμφαίο, το αρχοντικό βλαχοχώρι στις πλαγιές του όρους Βίτσι, του νομού Φλώρινας, που αναγεννήθηκε ύστερα από πολλά χρόνια και αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Φύγαμε για ένα νοερό ταξίδι μέσα από εικόνες και πληροφορίες, και κανένας κορωνοϊός δεν μπορεί να μας εμποδίσει!

Το Νυμφαίο λοιπόν είναι ένας παραδοσιακός οικισμός του όρους Βέρνον (Βίτσι) σε υψόμετρο 1.350 μ. Αυτό το συναρπαστικό χωριό με τα πετρόκτιστα σπίτια και τα πλακόστρωτα μονοπάτια περιβάλλεται από ένα μαγευτικό δάσος οξιάς και μοιάζει να βγήκε από βιβλίο παραμυθιού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Forest ….life #forest #nature #mountains #greece #greeknature #nymfaio #florina #traveller #instatravel

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anthi Petratou (@anthi_petratou) στις

Νυμφαίο: Αναδρομή στην Ιστορία και τις παραδόσεις

Το Νυμφαίο θα ικανοποιήσει τη δίψα σας για ιστορία, καθώς παρουσιάζει πολλές ενδιαφέρουσες παραδόσεις. Λέγεται ότι κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1835 από Βλάχους Οδίτες, αυτόχθονες Μακεδόνες, οι οποίοι επί 1.400 χρόνια φυλούσαν τη γειτονική Εγνατία Οδό και αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα βουνά μετά από σκληρές μάχες με τους Οθωμανούς.

Η πρώτη ονομασία που έδωσαν στο χωριό ήταν Νιβεάστα, λέξη που μάλλον προέρχεται από τη φράση Ni vista, που σημαίνει «αόρατο», λόγω της απόκρημνης τοποθεσίας του. Ωστόσο, σύμφωνα με ντόπιους, η λέξη Nyveasta στα βλάχικα σημαίνει «Νύφη», από το οποίο προέκυψε μετέπειτα και η ονομασία «Νυμφαίο».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#nymfaio #florina #nikeiossholi #stonebuilding #windows #architecture #architectural_photography #instamoment #instapic #instamood #winter #winterdestination #macedonia #greece #travellingthroughgreece #photooftheday #photocontestgr #greekinstagram

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ℝ ℙℙℝ (@demy_papadimitriou) στις

Ξεκινώντας από τα τέλη του 17ου αιώνα, το Νυμφαίο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχοΐας στην περιοχή των Βαλκανίων και παρέμεινε σε αυτήν την κυρίαρχη θέση για σχεδόν τρεις αιώνες. Αυτές οι λαμπρές μέρες αντικατοπτρίζονται μάλιστα και στα εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά που βρίσκονται στον οικισμό, ενώ, αν και το Νυμφαίο επηρεάστηκε από το μεταναστευτικό κίνημα στη δεκαετία του 1950 και του 1960, σήμερα αναζωογονήθηκε από τους ανθρώπους που επέστρεψαν στις ρίζες τους.

Αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής παράδοσης του Νυμφαίου αποτελούν σίγουρα η επιβλητική Νίκειος Σχολή (κτίσμα του 1928, δωρεά του ευεργέτη Ιωάννη-Ζαν Νίκου), όπου λειτουργεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα -λειτουργεί ως αίθουσα συνεδριάσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης-, τα αρχοντικά των εύπορων καπνεμπόρων Σωσσίδη (1863) και Μίσσιου (1923), καθώς και τα αρχοντικά Νούσιου, Γκιάκα και Διαμαντίδη, στην είσοδο του οικισμού.

Το Νυμφαίο σήμερα

Περικυκλωμένο από δάση οξιάς και καταπράσινη φύση, στο Νυμφαίο οι άνθρωποι κινούνται μόνο με τα πόδια, με ποδήλατο ή με άλογο, καθώς δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα. Υπάρχει μια μεγάλη περιοχή στάθμευσης στην είσοδο του χωριού και όλοι οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν εκεί τα αυτοκίνητά τους. Μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, που δεν ξεπερνούν τους 50, επιτρέπεται να εισέλθουν με αυτοκίνητο για να φτάσουν στα σπίτια τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#nymfaio #florina #village #picturesque #church #stnikolas #snow #sky #clouds #instamoment #instapic #instamood #winter #winterdestination #macedonia #greece #travellingthroughgreece #photooftheday #photocontestgr #greekinstagram

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ℝ ℙℙℝ (@demy_papadimitriou) στις